top of page

Miksi kannattaa olla kaikesta kiinnostunut? 4 syytä palkata generalisti



Generalisti ei osaa keskittyä.

Generalisti kyllästyy nopeasti.

Generalisti haahuilee.

Generalisti säätää.



Valmistuin neljässä vuodessa yhteiskuntatieteiden maisteriksi, opiskelin kauppatieteitä ja nautin johtamisen ja markkinoinnin opinnoista. Yrittäjyyttä en vielä tuohon aikaan oppiaineena arvostanut, mutta näin jälkikäteen onneksi tiedän paremmin. Journalistiikka ja kasvatustieteet kulkivat luontevasti edellisten rinnalla ja myöhemmin opiskelin myös psykologiaa. Tällä hetkellä käynnissä ovat mediatuotannon opinnot. Valikoimaani on kohdistunut matkan varrella monenlaista kummeksuntaa, eikä esimerkiksi yksikään kauppatieteilijä ole ymmärtänyt rakkauttani sosiologiaan. En siis todellakaan ole tohtinut ääneen aina sanoa, että olisipa taannoin ollut kivaa värjätä palettia vielä taidehistorialla ja kiinan opinnoilla ihan vain siksi, että opiskelu oli hauskaa. No, tähän kohtaan vedin rajan hyödyn ja huvin välille ja lykkäsin kahden viimeisen oppiaineen opiskelun hamaan tulevaisuuteen.




Entäpä sitten, kun spesialisti ja generalisti tappelevat aikuisten oikeassa työelämässä, kumpi voittaa? Nykymenoa seuratessa vastaus taitaa olla spesialisti. Niin voimakkaasti työelämässä ja -markkinoilla pintaan pulpahtelevat samansuuntaiset virtaukset kuin takavuosina lehtorin puheissa. Samasta syystä hetkittäin on myös lähes nolottanut avata oman taustansa moniulotteisuutta ammatillisissa keskusteluissa, niin selvästi suoraviivainen työura on monen kanssaihmisen mielestä ollut monipuolisuutta arvokkaampaa. Nämä konkretian sankarit aktiivisesti usein myös jaksavat muistuttaa, kuinka generalisti ei ole valmistunut mihinkään muodollisen pätevyyden tuottavaan ammattiin ja itsensä sivistäminen on muutenkin enimmäkseen ajan haaskausta, pelkkiä pölyttyneitä menneen maailman kaikuja.


Työmarkkinoiden mahdollisuuksia tutkaillessa ja omaa osaamistaan sanoittaessa generalistin tekeekin mieli vilkuilla erilaisten työnhakugurujen ja mentorien suuntaan. Myös nämä asiantuntijat tuuttaavat tiukasti tajuntaan sen, että ammatillisesti ajatellen kärkiä tulee olla vain yksi ja sen tulee olla terävä. Toki oma osaaminen on syytä tunnistaa ja ymmärtää tulokulmansa eri tilanteisiin. Mutta mitä jos on monta kärkeä? Mitä jos on valmis innostumaan ja oppimaan uutta? Ei kai se VOI mitenkään olla väärin?


Miksi palkata generalisti?


Elämme korostuneen yksilöllisyyden aikaa, mutta on yllättävää, miten karkeat yleistykset edelleen niputtavat ihmisiä ja altistavat yksioikoisille johtopäätöksille – ja aiheuttavat allekirjoittaneessa ikäviä puistatuksia. Niinpä päätin listata neljä asiaa, jotka toivottavasti auttavat kaltaisiani generalisteja nostamaan itse oman häntänsä pystyyn spesialistien luvatussa maassa ja herättelevät organisaatioita ymmärtämään, miksi palkata generalisti. In your face, yleistäjät ja yksinkertaistajat!


  1. Kun digitalisaatio, globaali kilpailu ja robotisaatio haastavat totuttuja toimintatapoja ja työelämä muuttuu yhä monimuotoisemmaksi, tarvitaan myös monipuolista osaamista ja ymmärrystä. Generalistilla on käsissään täsmätyökalut tätä ajatellen: oppimishalua, joustavuutta, tunneälyä, empatiaa ja kykyä ymmärtää erilaisuutta. Erityisellä lämmöllä generalisti tulisi toivottaa tervetulleeksi homogeenisinä pysyttäytyneisiin työyhteisöihin, sillä juuri diversiteetti on tulevaisuuden organisaatioiden menestyksen mauste.

  2. Tulevaisuuteen tähyävän, kasvuhakuisen ja nykyaikaisen organisaation on syytä katsoa rohkeasti oman boksinsa ulkopuolelle. Kilpailuetua ei synny ainoastaan omaa soppaa sekoittelemalla, vaan sekaan tarvitaan tuoreita aineksia. Generalisti voi tarjota uusia ja laaja-alaisia näkemyksiä ja koska hän myös ymmärtää kokonaiskuvaa sekä organisaatioiden eri osasten toimintaa, hän todennäköisesti kykenee myös ratkomaan mahdollisia osasten yhteensovittamiseen liittyviä pulmia.

  3. Konkretian nimiin vannovat rautalankatyypit sivuuttavat helposti generalistien kattavat valmiudet. Generalistit kuitenkin hahmottavat ja tunnistavat erilaisia sosiaalisia ilmiöitä, osaavat analysoida syy–seuraussuhteita ja ehdottavat ratkaisuvaihtoehtoja, joten vaikka heitä ei välttämättä voi rusikoida totutun muotoiseen muottiin, paikkoja työelämän erilaisista nivelkohdista varmasti löytyy. Huomionarvoista on, että generalistin erityinen supervoima, ihmisten toiminnan ymmärtäminen, auttaa myös tunnistamaan työyhteisöjen menestystekijöitä ja siten generalisti voi jopa johdattaa organisaation uusiin antoisiin seikkailuihin.

  4. Generalisti luo verratonta lisäarvoa organisaatiolle saadessaan luontaisesti iloa uuden oppimisesta, löytämisestä ja yhteyksien oivaltamisesta. Ja koska generalisti ei takerru ainoastaan yhteen eriytyneeseen tietämyksen tai osaamisen alueeseen, hän myös luultavasti on kallellaan tulevaisuuteen eikä pelkää muutosta. Ja huomio te konkretiasta nauttivat, esimerkki teille: kuka tahansa oppii käyttämään alati vaihtuvia digityökaluja, mutta oppimista edesauttava asenne ei kasva puussa.


Nenä pystyyn ja kohti tulevaisuutta!


Kuvituskuvassa on portaat valkoista seinää vasten. Seinän kohdalle on lisätty kuvaan tekstit #Talent #Skills #Learning

Kieltäydyn rajoittamasta oppimiseen liittyvää uteliaisuuttani, sillä vakaasti uskon, että monipuolinen koulutus ja kokemus johtaa monipuoliseen ymmärrykseen. Kaikenlainen sivistys on ihmiselle hyväksi ja työelämän eri tasoja on tarpeellista ymmärtää myös käytännössä. Aiempi kokemus ei sulje tulevia ovia eikä monipuolisuus tarkoita sitä, etteikö jatkossa olisi halua tai mahdollisuutta erikoistua yhteen, kapeaan ammatilliseen osa-alueeseen. Esimerkiksi julkisen sektorin työkokemus ei merkitse sitä, etteikö yksityisestä organisaatiosta pystyisi ottamaan kaikkia tehoja ketterästi irti. Sitä paitsi jonkun ne laajat kokonaisuudet on yhteen lopulta sidottava, ongelmat ratkottava sekä prosessit fasilitoitava. Spesialistit tarjoavat syvyyttä, mutta eri tasojen ja ihmisten välillä operoiminen on generalistien heiniä. Niinpä muotoilen alun väittämät uusiksi:


Generalisti on avarakatseinen.

Generalisti tahtoo oppia uutta.

Generalisti navigoi eri tasojen välillä.

Generalisti ratkoo moniulotteisia ongelmia.




Teksti on julkaistu alun perin 14.10.2019 kirjoittajan omassa blogissa. Koska sisältö on edelleen ajankohtainen monen urajumien kanssa kamppailevan ja uutta suuntaa etsivän kohdalla, Urasparraajat julkaisee kirjoituksen uudelleen omassa blogissaan.


Urasparraajat on ura- ja ohjauspalveluissa työkokemuksensa ammentanut joukko korkeakoulutettuja ammattilaisia. Vapaaehtoisista koostuva yhteisö tarjoaa urajumien parissa kamppaileville maksutonta matalan kynnyksen urasparrailua.


909 views0 comments

Commenti


bottom of page