top of page

Yhden yrityksen tarina. Mehiläisfarmi ELMA B.


Arvaamattomilla ja sattumanvaraisilla tapahtumilla on suuri vaikutus elämäämme, jos annamme niille tilaa. Sattumana näyttäytyvät tapahtumat tai joukko tapahtumia eivät kuitenkaan löydä perille saakka sattumanvaraista kaavaa noudattaen. Tässä piilee se secret sauce- kuinka ensinnäkin luoda paikkoja sattumanvaraisuudelle ja kuinka tarttua siten syntyviin mahdollisuuksiin ja saattaa ne maaliin. Tietynlainen tapa hahmottaa ympäristöä on omimpiaan maksimoimaan sattumusten määrä omassa ympäristössä. Tiedäthän sinä; joillekin ihmisille tuntuu aina tapahtuvan enemmän ja olevan alituiseen käynnissä toinen toistaan inspiroivempia juttuja. Yhden yrityksen tarina on tarina siitä kuinka tarttua mahdollisuuksiin ja edistää niitä määrätietoisesti eteenpäin ja mihin se voi parhaimmillaan viedä.


Se oli jotain kevään loppua, aivan tavallinen arki- ilta, kun valokuvaaja Martti Järvi ajeli kohti vapaa-ajan kotia, pientä isovanhempien tilaa Pohjois-Satakunnassa. Auton kaiuttimet toistivat keskusteluohjelmaa mehiläisten hoidosta. - Olisiko tässä jotakin meille, mietti Martti. Hän ja vaimonsa kuvausjärjestäjä Elina Vikman olivat jo pitkään miettineet, mitä uutta hommaa voisi opetella vanhojen oheen, olisiko jotain mitä voisi tehdä yhdessä ja maalla? Siellä olisi tilaa toimia- hyvän kokoisia piharakennuksia, tilava asuintalo ja suuri puutarhamainen piha. Osittainen maalla asuminen oli kytenyt pariskunnan mielessä jo jonkin aikaa. Siinä se idea sitten sai alkunsa ja lähti kypsymään suunnitelmaksi.
Mehiläishoito tuli niin sanotusti ¨puskan takaa¨. Se tuntui heti hyvältä ajatukselta, vaikka olikin melko tuntematon aihe molemmille. Luonnonläheisyys ja ympäristöystävällisyys kiehtoivat, tämä olisi tekemistä, joka toisi hyvää vastapainoa Helsingin kuvaustöille. Pariskunta halusi kouluttautua mahdollisimman hyvin, niinpä he aloittivat 1,5- vuotiset mehiläistarhauksen monimuoto- opinnot Mustialassa, Hämeen Ammatti-instituutissa. Ammattitutkintopaperit olivat kädessä vuonna 2016. Opiskelun aikana kypsyi ajatus Elma B.-tuoteperheestä, johon kuuluisi käsinvalmistettuja tuotteita hunajasta ja mehiläisvahasta.Pariskunta pystyy hyödyntämään visuaaliselta alalta karttunutta työkokemusta ELMA B- tuotteiden suunnittelussa ja valmistamisessa. ELMA B. tuottaa artesaanihunajaa, mikä tarkoittaa runsaasti käsityötä. Hunajat, kosmetiikka sekä kynttilät valmistuvat pihapiirin entisessä kyläkaupassa.

Alanvaihtajia Martti ja Elina eivät ole vaan kahta firmaa pyörittäviä yrittäjiä. Olemme pitkälti käsityöläisiä, he summaavat. Viides vuosi tuotteiden valmistuksessa on alkanut, opettavaista ja kivaa on ollut. Uusia ideoita tuotteista on paljon, mehiläistarhaus on siis vienyt mukanaan.


"Olemme pystyneet luomaan itsemme näköisen elämäntavan, mikä tuntuu erityisen hienolta."


Kaunista, hyödyllistä & hyvää makua! Hunajat, kosmetiikka ja kynttilät, kaikki nämä löydät seuraavan linkin takaa, kuin myös ihmiset tämän tarinan takana. 

Heräsikö ajatuksia?


Suomen Mehiläishoitajain liitto on koonnut kattavasti tietoa, ehkäpä löydät sieltä myös lisätietoa heränneiden ajatusten tueksi.


Kypsyykö mielessäsi yritysidea? Apua löydät mm. oman alueesi uusyrityskeskuksista.

Katso esimerkiksi:

https://newcohelsinki.fi/fi/ 

93 views0 comments

Comments


bottom of page